Hoe werken zonnepanelen?
Dat de zon een enorme energiebron is, waar wij op aarde gebruik van kunnen maken is, algemeen bekend. Dat het investeren in zonnepanelen gunstig is voor het milieu – en je portemonnee – ook. Maar wat minder duidelijk is, is hoe een zonnepanelen stroom opwekt. In dit artikel lees je hoe zonnepanelen stroom opwekken.
Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is de energie afkomstig van de zon, duh. Maar zonne-energie wordt opgewekt door veel meer dan de zonnestralen die wij als mensen kunnen zien. Wij zien slechts een klein gedeelte van het gehele spectrum.
Een simpele manier om te begrijpen waar zonne-energie uit bestaat is om een warme zomerse dag in te beelden: het is heet en lang licht. Dit is precies waar zonne-energie uit bestaat: warmte en licht.
Hoe ziet de binnenkant van een zonnepaneel eruit?
De kans dat je weet hoe een zonnepaneel er van buiten uit ziet is er groot. (Zie de afbeelding boven aan het artikel) Maar de binnenkant van een zonnepaneel zorgt voor de energie. Hieronder worden de 7 lagen van een zonnepaneel beschreven. De vijfde laag is de zonnecel die energie opwekt. In dit kopje wordt duidelijk hoe een zonnepaneel energie opwekt.
Een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen en elke laag heeft een bepaalde functie. Hieronder wordt per laag besproken wat de functie is.
1. Het frame
Het frame is het omhulsel die alle lagen bij elkaar houdt en zorgt voor de stevigheid van het paneel.
2. Beschermingsglas
Deze laag dient als extra veiligheid laag. Het beschermt de zonnecellen tegen externe factoren, zoals hagel en takken uit bomen.
3. Plastic laagje
Aan de bovenkant van de cellen en het zilverkleurig rooster zit een plastic laag. De functie van deze laag is om de zonnecellen droog te houden
4. Zilverkleurig rooster
Het zilverkleurige rooster ligt bovenop de zonnecellen en zorgt voor het geleiden van de energie.
5. Zonnecellen
De zonnecellen zetten het zonlicht om in gelijkstroom. Om dit proces goed te begrijpen heb je enige kennis nodig over de werking van elektronen. De opwekking van elektriciteit is het gevolg van een wisselwerking tussen fotonen en elektronen.
De fotonen zijn de basisdeeltjes waar licht uit is opgemaakt. Elektronen zijn de basisdeeltjes waar elektriciteit is opgemaakt en zijn negatief geladen.
De meeste zonnecellen bestaan uit twee laagjes silicium. Door een kleine hoeveelheid van een substantie toe te voegen aan het silicium ontstaat er een verschil tussen de beide lagen. Ondanks dat het een klein verschil is, is het zeker een belangrijk verschil. Doordat er een overschot in een van de lagen ontstaat, willen de elektronen uit de laag met het overschot naar de laag met een tekort. Tijdens dit proces worden de elektronen geleid door een carrousel. Als dit carrousel begint met bewegen levert het energie op. Door de continuwerking van het carrousel leveren alle kleine deeltjes uiteindelijk grote hoeveelheden op.
6. Plastic laagje
Ook de onderkant van een zonnecel is afgesloten met een plastic laag. Wederom is de functie van deze laag om de zonnecel en het zilverkleurig rooster te beschermen tegen vocht.
7. Achter plaat
Deze laag is gemaakt uit glas of uit hard plastic. Het beschermt het zonnepaneel aan de achterkant en zorgt voor extra stevigheid van het paneel.