Zelf Energie opwekken
Zelf energie opwekken? Dat zou natuurlijk erg mooi zijn, zeker als je dat op een millieuvriendelijke manier zou kunnen doen, en al helemaal als we dat allemaal thuis zouden kunnen doen. In principe is dat overigens al helemaal niet meer zo moeilijk, en komt het steeds meer binnen handbereik, hoewel je daarvoor nog wel, soms forse, investeringen moet doen.
Misschien het makkelijkste, zijn de centrale verwarmingen, we de bedoelen de ketel, waarmee naast warmte, ook stroom opgewekt kan worden, met behulp van de restwarmte. Helaas staat deze techniek nog in de kinderschoenen, maar in dat geval hoef je in feite alleen nog maar gas te betalen. Naast warmte voor je huis, wekt de centrale verwarmingsketel ook warm water en electriciteit op, en dat met hetzelfde gas.
Dat zal wellicht een techniek voor de toekomst worden.
Daarnaast kan je natuurlijk ook zonnecollectoren op je huis laten monteren. Die kosten best nog wel wat, en we preken dan toch gauw over een forse investering, maar als je dit goed doet, is je eigen stroombehoefte volledig gedekt, en verkoop je de stroom die over is aan de electriciteitsmaatschappij. De investering zou je op deze manier in bijvoorbeeld 15 tot 25 jaar terug kunnen verdienen. Bovendien weet je zeker dat de stroom die je gebruikt, volledig groen is.
Schijnt de zon een keertje niet, krijg je gewoon stroom geleverd.
Dat is dus best een mooie methode, enerzijds om het millieu te helpen, en anderzijds om de stroomkosten te verlagen, want één ding is zeker, de stroom is op deze manier veel goedkoper dan de stroom die je koopt van de energieleverancier.
Windmolen – Zelf energie opwekken
Andere methoden, maar daar is één huishouden vaak te klein voor, zijn een windmolen, of een biomassa centrale. Voor één huis te groot, maar voor een paar huishoudens natuurlijk niet.
Deze methoden zou je samen met een aantal buurtbewoners kunnen gaan gebruiken, en daarvan zijn de eerste voorbeelden al bijzonder succesvol.
Zelf energie opwekken, en we bedoelen dan voornamelijk zelf stroom opwekken, is in ieder geval een methode waardoor bijvoorbeeld vervuilende kolencentrales niet langer nodig zijn, en dus gesloten kunnen worden.
De energie zelf opwekken is in de meeste gevallen overigens ook erg vriendelijk voor jouw portemonnee. De investering mag dan soms groot zijn, de prijs voro een kilowatt stroom, is in alle gevallen veel lager dan je nu betaald.
En, en dat klinkt misschien een beetje raar, de meeste energieleveranciers helpen je hier graag mee.